Papa Ioan-Paul II:
Munca de voluntariat este antidotul individualismului
07.02.2002, Vatican (ZENIT)


... munca de voluntariat, "rod al unor decizii conştiente, uneori dificilă... oferă societăţii, pe lângă serviciul concret, mărturia valorii dăruirii gratuite". "Această valoare merge împotriva curentului în ceea ce priveşte individualismul, din nefericire larg răspândit în societăţile noastre, în special în cele bogate", a spus Sfântul Părinte. "În faţa intereselor economice care adesea par a fi categoria dominantă în relaţiile sociale, acţiunea voluntarilor manifestă centralitatea omului".
căutare personalizată

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

La multi ani!Calea păcii e posibilă chiar şi pentru cei care au îmbrăţişat violenţa
02.01.2010, Vatican (Catholica)

Papa Benedict al XVI-leaPapa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe cei implicaţi în violenţe de orice fel să se oprească şi să reflecteze şi apoi să păşească pe drumul păcii. Sfântul Părinte le-a adresat acest îndemn în ziua de vineri, 1 ianuarie 2010, înainte de a se ruga pentru prima oară în acest an rugăciunea Angelus de la amiază, împreună cu credincioşii adunaţi în Piaţa San Pietro. Scurtul mesaj al Papei s-a concentrat atât asupra Noului An care tocmai a început cât şi a drumului păcii, 1 ianuarie fiind Ziua Mondială a Păcii. Vă oferim discursul Pontifului, după traducerea publicată pe Ercis.ro.

Iubiţi fraţi şi surori!

Astăzi Domnul ne oferă darul de a începe un nou an în Numele lui şi sub privirea Preasfintei Maria, a cărei Solemnitate a Maternităţii Divine o celebrăm. Sunt bucuros să vă întâlnesc la acest prim Angelus din 2010. Mă adresez vouă, care aţi venit în număr mare în Piaţa San Pietro, şi celor care se unesc cu rugăciunea noastră prin radio şi televiziune: tuturor vă doresc ca anul abia început să fie un timp în care, cu ajutorul Domnului, să putem merge în întâmpinarea lui Cristos, a voinţei lui Dumnezeu şi astfel să facem mai bună această lume a noastră.

Un obiectiv cu care toţi sunt de acord, condiţie indispensabilă pentru pace, este acela de a administra cu dreptate şi înţelepciune resursele naturale ale Pământului. "Dacă vrei să cultivi pacea, păzeşte creaţia": acestei teme, de mare actualitate, i-am dedicat Mesajul pentru a XLIII-a Zi Mondială a Păcii. Atunci când a fost publicat Mesajul, şefii de stat şi de guvern erau adunaţi la Copenhaga pentru întâlnirea despre climă, de unde a reieşit încă o dată urgenţa unor orientări concertate pe plan global. Totuşi, în acest moment, aş dori să subliniez importanţa pe care, în protejarea ambientului, o au şi alegerile indivizilor, ale familiilor şi ale administraţiilor locale. "Devine de acum indispensabilă o efectivă schimbare de mentalitate care să îi facă pe toţi să adopte noi stiluri de viaţă" (cf. Mesaj, nr. 11). De fapt, toţi suntem responsabili de ocrotirea şi de îngrijirea creaţiei. De aceea, şi în acest domeniu, este fundamentală educaţia: pentru a învăţa să respectăm natura; pentru a ne orienta tot mai mult spre "a construi pacea pornind de la alegerile cu rază largă la nivel personal, familial, comunitar şi politic" (ibidem).

Dacă trebuie să avem grijă de creaturile care ne înconjoară, câtă consideraţie trebuie să avem faţă de persoane, fraţii şi surorile noastre! Cât respect faţă de viaţa umană! În prima zi a anului, doresc să adresez un apel conştiinţelor celor care fac parte din grupuri armate de orice tip. Tuturor şi fiecăruia le spun: opriţi-vă, reflectaţi şi părăsiţi calea violenţei! În acel moment, acest pas ar putea să vi se pară imposibil, dar dacă veţi avea curajul să-l faceţi, Dumnezeu vă va ajuta şi veţi simţi cum se întoarce în inimile voastre bucuria păcii, pe care probabil de mult timp aţi uitat-o. Încredinţez acest apel mijlocirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maria. Astăzi, liturgia ne aminteşte că la opt zile după naşterea Pruncului, ea, împreună cu soţul ei, Iosif, l-au dus să fie tăiat împrejur, conform legii lui Moise, şi i-au pus numele Isus, aşa cum fusese numit de către înger (cf. Luca 2,21). Acest nume, care înseamnă "Dumnezeu mântuieşte", este împlinirea revelaţiei lui Dumnezeu. Isus este chipul lui Dumnezeu, este binecuvântarea pentru orice om şi pentru toate popoarele, este pacea pentru lume. Mulţumim, Maică Sfântă, că l-ai născut pe Mântuitorul, Principele păcii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Users Online